Oud-wetenschapper over “Reis naar de basis van het Bewustzijn”

Op 21 november verscheen er een interview met mij in de Zeister Nieuwsbode. Het is zijn geheel na te lezen op https://www.nieuwsbode-zeist.nl/reader/49572/911347/oud-wetenschapper-over-reis-naar-de-basis-van-het-bewustzijn-br-

De tekst volgt hieronder.

Oud-wetenschapper over “Reis naar de basis van het Bewustzijn”

Piet de Korte (71) heeft na zijn pensionering ruim vijf jaar gewerkt aan een boek over bewustzijn. Piet is gedurende zijn werkzame leven wetenschappelijk onderzoeker geweest bij het SRON Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek in de Uithof. Met meer dan 200 publicaties en betrokkenheid bij diverse ruimtemissies is hij wetenschapper in hart en nieren.

Door Maarten Bos op 21 november 2018

“Al vanaf mijn studietijd leed ik, bij tijd en wijle, onder lichte depressies en zingevingsvragen. Die regelmatig terugkerende sombere stemmingen zijn een motor geweest voor mijn spirituele zoektocht. Ik zocht de oplossing niet in de kerk noch bij de psychiater, maar in het alternatieve circuit door beoefening van moderne vormen van psychotherapie, Zen meditatie, droom-interpretatie, yoga en improvisatie toneel.”

“Maar”, zo vervolgt Piet, “Al die tijd bleef ik trouw aan mijn wetenschappelijke inborst, het hoeden van de waarheid. Daardoor had ik moeite de indrukwekkende ervaringen tijdens mijn spirituele zoektocht, zoals bijzondere dromen, eenheidsbewustzijn, extase, lichaamsenergie of Kundalini, te plaatsen. Waarom zijn zo veel van die ervaringen eigenlijk wetenschappelijk taboe en worden ze niet beter onderzocht.” Hem interesseert tenslotte de vraag waarom wetenschap, religie en spiritualiteit al eeuwenlang zo sterk van elkaar gescheiden zijn.

Met zijn boek “Reis naar de basis van het bewustzijn” probeert de oud-ruimteonderzoeker een brug te slaan tussen wetenschap en(eigen) spirituele ervaring. “Ik wilde die tegenstelling overbruggen en het wetenschapsbedrijf verbinden met mijn eigen ervaringswereld. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ons lichaam een ontzettend belangrijke en onderschatte schakel is in ons bewustzijn. De basis van onze spiritualiteit ligt in ons lichaam en in de evolutionair oudste delen van onze hersenen.

De ontwikkeling van onze emotionele circuits in lichaam en hersenstam gaan op zijn minst 500 miljoen jaar terug en verbinden ons daarmee met alle zoogdieren, vogels en reptielen. Lichaam, geest en spirituele ervaringen zijn nauw met elkaar verbonden. Ik ben er nu van overtuigd dat de ontkoppeling van lichaam en geest in de westerse cultuur, die teruggaat op Descartes, ons eeuwenlang op het verkeerde spoor heeft gezet.”

Al meer dan 15 jaar lijdt Piet niet meer aan depressiviteit en zingevingsvragen. Zijn speurtocht door de diepere lagen van het bewustzijn heeft hem empathisch gemaakt. Piet: “Ik ben veel meer een mensenmens geworden. pietdekorteboek.nl.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand